Plechtigheid

Plechtigheid

De uitvaartplechtigheid vindt plaats op de dag van de begrafenis of crematie. De bijeenkomst wordt gehouden voordat de overledene wordt begraven of gecremeerd. Waar en hoe dit afscheid wordt vormgegeven verschilt per uitvaart en is afhankelijk van de wensen van de overledene en de nabestaanden. Wij denken hierin graag met u mee. 

 

Plechtigheid begrafenis of crematie

De afscheidsdienst vindt meestal plaats in de aula op een begraafplaats, uitvaartcentrum, crematorium of kerk. Ook worden alternatieve locaties gekozen zoals bijvoorbeeld een plek die voor de overledene belangrijk was. Denk hierbij aan een geliefd café of restaurant, clubhuis, sportvereniging, school, werk of thuis. Ook kan de plechtigheid in een park, bos of tuin georganiseerd worden. Elke denkbare locatie kan gekozen worden, sommige vergen echter wat meer organisatie. Wij kennen de regio Deventer goed en hebben goede contacten met de diverse locaties. 

 

Wat is er mogelijk tijdens een afscheidsplechtigheid in Deventer?

De invulling van de afscheidsplechtigheid wordt bepaald door de wijze waarop u het leven van uw dierbare tot uitdrukking wilt laten komen. Voor de een is dat wat sober met rustige muziek, aansteken van kaarsen, enkele passende woorden of stilte waarin eigen gedachten de ruimte mogen krijgen. Anderen kiezen voor een meer uitbundig afscheid met diverse sprekers, verschillende muziek (soms live), projecteren van foto’s of het branden van kaarsen. Elke plechtigheid is voor ons maatwerk, met onze jarenlange ervaring kunnen wij u daarin goed adviseren voor de juiste plechtigheid in Deventer en omstreken. 

 

Hoe wordt plechtigheid vormgegeven?

Een afscheidsdienst kunt u vormgeven zoals u dat zelf graag wilt. Wanneer iemand gelovig was zijn gebed, lezingen, overdenking en religieuze muziek onderdeel van de plechtigheid. Meestal wordt de dienst geleid door een voorganger. Bij niet kerkelijke uitvaarten helpen wij u met het vinden van juiste woorden, muziek, of beelden om het leven van uw dierbare tot uitdrukking te laten komen. Wanneer u het lastig vindt zelf te spreken of er geen andere sprekers uit eigen kring zijn kunt u de plechtigheid laten begeleiden door een funerairspreker of ritueelbegeleider. Nog liever zetten wij naasten in hun kracht om zelf een bijdrage te leveren in de afscheidsplechtigheid, al dan niet met onze professionele ondersteuning.

 

Hoe wordt een plechtigheid persoonlijk?

Afscheid nemen van een dierbare betekent nog een keer stilstaan bij zijn of haar leven. Herinneringen ophalen, gevoelens en emoties delen en elkaar troosten. Naast woorden, beelden en muziek kunt u ook voorwerpen die een belangrijke rol speelden in het leven van de overledene een centrale rol geven in de afscheidsdienst. Denk bijvoorbeeld aan hobby, schilderij of eigen rituelen. Met de aankleding en opstelling van de zaal kunt u de sfeer grotendeels bepalen en daarmee persoonlijk maken. Ook kunt u vragen aan de genodigden een persoonlijk aandenken aan de overledene mee te nemen. Wij onderzoeken graag met u wat mogelijk en passend is.

De plechtigheid komt altijd na de condoleance. De stap na de plechtigheid is het begraven of cremeren, van uw dierbare. 
 

Contact met Koolhof Uitvaartverzorging

Wilt u meer weten over onze diensten of vrijblijvend contact? Vul gerust het onderstaande formulier in!