Vervoer

Vervoer

 

Voor de laatste reis van de overledene wordt op de dag van de uitvaart gebruik gemaakt van een rouwvervoer. Naast de traditionele rouwauto zijn er veel alternatieven mogelijk, de laatste rit mag zelfs in de eigen auto plaatsvinden. Elk vervoermiddel waar een kist goed geplaatst kan worden mag hiervoor gebruikt worden. 

Rouwvervoer is herkenbaar aan de twee vlaggetjes die aan de voorzijde zijn bevestigd. Als er geen overledene in de rouwauto ligt zijn de vlaggetjes bedekt met een hoesje. Wanneer er een overledene in de rouwauto wordt vervoerd worden de vlaggetjes voor vertrek door de chauffeur van de rouwauto afgehaald. In de rouwauto zijn aan weerszijden naast de kist rekken bevestigd waarop bloemen meegenomen kunnen worden. Op deze manier kan een waardige laatste reis plaatsvinden. Wij van Koolhof Uitvaartverzorging adviseren u graag! 

 

De ‘traditionele’ rouwauto

De ‘traditionele’ rouwauto is het meest gebruikte vervoermiddel. De rouwauto in de kleuren zwart, grijs en wit is het meest voorkomend. Vanzelfsprekend kunnen wij ook een rouwauto in een andere kleur of specifiek merk voor u huren. Het is mogelijk dat een van de nabestaanden op de dag van de uitvaart plaatsneemt naast de chauffeur of misschien zelfs achter het stuur van de rouwauto. Nabestaanden ervaren het vaak als waardevol om ook tijdens deze laatste reis dichtbij zijn of haar dierbare te blijven. 

 

Volgauto’s bij begrafenis of crematie

Voor vervoer van nabestaanden wordt soms gebruikt gemaakt van volgauto’s. Passend bij kleur en merk van de rouwauto zodat een mooie rouwstoet gevormd kan worden. Nabestaanden vinden het soms fijn om op zo’n emotionele dag niet zelf aan het verkeer te hoeven deelnemen. Steeds vaker kiezen nabestaanden ervoor om met eigen auto’s een stoet te volgen. Om herkenbaar te zijn al stoet kan ervoor gekozen worden om op deze auto’s vlaggetjes te bevestigen. In het verkeer geef je hiermee andere de gelegenheid je als stoet te respecteren, formeel blijf je ook met vlaggetjes een ‘gewone’ verkeersdeelnemer. 

 

De uitvaartbus

De uitvaartbus is een mooi alternatief voor gezamenlijk vervoer van de overledene en de nabestaanden. In plaats van met meerdere auto’s een stoet te vormen kunnen overledene en nabestaanden samen vervoerd worden naar begraafplaats, kerk, crematorium of alternatieve locatie. Het heeft voor velen een grote toegevoegde waarde dat de overledene niet alleen wordt gelaten en de nabestaanden met elkaar zijn tijdens deze laatste reis. 

 

Alternatieven in rouwvervoer

Ook op het gebied van rouwvervoer zijn er in de laatste jaren steeds meer mogelijkheden bij gekomen. Af en toe wordt er nog gekozen voor een statige rit met zwarte koets en paarden. Maar inmiddels zijn er ook vervoermiddelen als een fiets, caravan, vrachtauto, oldtimers, kinderrouwauto, motor met zijspan en nog veel meer om de overledene te kunnen vervoeren. Met het persoonlijker worden van uitvaarten is het soms ook passend om te kiezen voor dit alternatieve vervoer. 

 

Eigen vervoer bij begrafenis of crematie

In Nederland worden wettelijk geen eisen gesteld aan rouwvervoer. Je dierbare vervoeren in eigen auto is toegestaan, deze moet er echter wel geschikt voor zijn of geschikt te maken zijn. Als het rouwvervoer maar waardig en respectvol kan plaatsvinden. Soms wordt de auto van de overledene zelf hiervoor gebruikt, vaak is er ook in familie of vriendenkring wel een geschikte auto beschikbaar of hiervoor geschikt te maken.

 

Dragers in crematorium of op begraafplaats

Het begeleiden van de overledene in kerk, uitvaartcentrum, crematorium, begraafplaats of andere locatie wordt vaak gedaan door naasten. Het kan familie echter rust geven wanneer dit uitgevoerd wordt door professionele dragers. Uw dierbare wordt op een mooie en waardige manier begeleid door jonge, stijlvol of informeel geklede dragers. In combinatie met dragen op de schouder geeft dit een waardige uitstraling aan de uitvaart.

In de volgende stap leest u meer over de mogelijkheden met betrekking tot de condoleance
 

Contact met Koolhof Uitvaartverzorging

Wilt u meer weten over onze diensten of vrijblijvend contact?

Vul gerust het onderstaande formulier in!