Kist | Mand | Wade

Kist | Mand | Wade

 

Op het moment van begraven of cremeren moet het lichaam van een overledene ‘omhuld’ zijn. Veelal wordt gekozen voor een kist, maar ook een mand of wade behoren tot de mogelijkheden. 

 

Keuze voor kist, mand of wade

Uitvaartkisten zijn er van allerlei materialen zoals spaanplaat, massief hout, karton. De modellen en afwerking variëren van gefineerd, beplakt met folie of afbeelding, in kleur gespoten of beschilderd. Voor bekleding worden verschillende soorten stof gebruikt.

Manden zijn gemaakt van duurzame en natuurlijke materialen zoals bijvoorbeeld pitriet, rotan, bamboe, bananenblad of zeegras. Vaak worden ze geproduceerd in minder welvarende gebieden van de wereld.

Steeds meer wordt gekozen voor een wade, een doek waarin de overledene gewikkeld kan worden. De stof kan bijvoorbeeld bestaan uit katoen, zijde, linnen, hennep of een eigen gekozen doek. Voor het vervoer van een overledene in een wade is altijd een draagbaar nodig. 

 

Voor welke 'omhulling' kies je?

Het aanbod van uitvaartkisten, manden en waden is enorm. Er is veel mogelijk en de keus voor een 'omhulling' wordt met name bepaald door persoonlijke voorkeur of wensen. Kisten, manden of waden zijn er in alle prijsklassen. Ze variëren van eenvoudig tot luxe, van traditioneel tot modern, sober tot uitbundig. Ook is er steeds meer aandacht voor natuurvriendelijke materialen. Maatwerk en het zelf maken van een uitvaartkist of wade is ook mogelijk. Wij vertellen u graag meer over de mogelijkheden. 

 

Wanneer wordt de overledene in de kist, mand of wade gelegd?

Wanneer het lichaam van uw dierbare in de kist, mand of wade wordt gelegd kunt u zelf bepalen. Soms kiest men ervoor om het lichaam eerst op bed op te baren. Opbaren op bed is toegankelijker, maar het lichaam moet nog wel een keer overgelegd worden. Direct na de laatste verzorging opbaren in kist, mand of wade betekent dat de overledene daarna niet meer overgelegd hoeft te worden. Het is sterk afhankelijk van persoonlijke voorkeur. Soms is het (eerder) in kist, mand of wade leggen van de overledene verstandiger vanwege de minder goede conditie van het lichaam. 

 

Waar kan nog meer aan gedacht worden?

Tijdens de opbaring of voor het sluiten van de kist, mand of wade mag aan de overledene iets meegegeven worden. Bijvoorbeeld een foto, tekening van een (klein)kind, knuffel of een ander persoonlijk voorwerp.

Een crematorium of (natuur)begraafplaats stellen vaak specifieke eisen aan de materialen waaraan een kist, mand of wade moet voldoen. Wij kunnen u hierover informeren.

In de volgende stap leest u meer over de kennisgeving van een overlijden. 

Contact met Koolhof Uitvaartverzorging

Wilt u meer weten over onze diensten of vrijblijvend contact?

Vul gerust het onderstaande formulier in!