Opbaring

Opbaring

 

Het opbaren van de overledene is een belangrijk onderdeel van het afscheid nemen. Het is de laatste periode dat u nog bij uw geliefde kunt zijn. Voor veel mensen is het waardevol om de overledene nog te kunnen zien voor de uitvaart plaatsvindt. Anderen houden de dierbare liever in gedachten zoals ze hem of haar gekend hebben.

 

Opbaring van een overledene

Opbaring betekent het ‘op een baar leggen’ van de overledene. Na de laatste verzorging wordt de plek gekozen waar de opbaring van uw dierbare de dagen tot aan de uitvaart zal verblijven. Dat kan een thuisopbaring zijn, maar ook is opbaren op de kamer in een zorginstelling, een uitvaartcentrum of kerk mogelijk.

 

Hoe gaat opbaren in z’n werk?

Tijdens de opbaring wordt geprobeerd het lichaam van de overledene zo lang mogelijk ‘goed’ te houden. Het meest bekend is het lichaam conserveren door koelen. Door het lichaam na het overlijden zo snel mogelijk te koelen worden ontbindingsprocessen vertraagd. Andere mogelijkheden van conserveren zijn bijvoorbeeld thanatopraxie (een lichte vorm van balseming) of de Bio Sac (natuurlijke manier van opbaren). 

 

Waarom is een thuisopbaring?

Veel mensen vinden het fijn het opbaren thuis te laten plaatsvinden, u kunt bij uw dierbare zijn wanneer u daar behoefte toe voelt. Het is de vertrouwde omgeving waar familie en vrienden op rouwbezoek kunnen komen. Een opbaring thuis is in bijna alle gevallen mogelijk, ook al bent u klein behuisd. 

 

Hoe werkt opbaren thuis?

Er zijn geen speciale regels verbonden aan het thuis opbaren. Vaak wordt bij een thuisopbaring gekozen voor opbaren op bed. Een andere mogelijkheid is op een opbaarplank of in de kist. De koeling wordt op het matras onder het lichaam gelegd of onder de kist geplaatst. Bij een opbaring op bed wordt het lichaam vaak de dag voor de uitvaart of op de dag van de uitvaart in de kist gelegd. Dagelijks komen wij bij u langs om te kijken naar de conditie van het lichaam van de overledene. 

 

Hoe werkt opbaren op een andere locatie?

Een uitvaartcentrum beschikt meestal over een 24-uurskamer. Van deze, vaak in huiselijke sfeer ingericht kamer, krijgt u een sleutel en kunt u uw dierbare op elk gewenst moment bezoeken. Een familiekamer is een heel goed alternatief wanneer een thuisopbaring niet mogelijk of gewenst is. Andere mogelijkheid is opbaren in een centrale koeling, u kunt dan indien gewenst alleen op afspraak uw dierbare te bezoeken. Wilt u meer weten over de mogelijkheden van het opbaren? Neem gerust contact op met Koolhof Uitvaartverzorging Deventer! 

In de volgende stap leest u meer over de keuzemogelijkheden voor een kist, mand of wade.

Contact met Koolhof Uitvaartverzorging

Wilt u meer weten over onze diensten of vrijblijvend contact?

Vul gerust het onderstaande formulier in!