Laatste verzorging

Laatste verzorging

 

Na het overlijden vindt meestal als eerste de ‘laatste verzorging’ plaats. Uw dierbare wordt voor het laatst met zorg gewassen, aangekleed en verzorgd. Laatste verzorging wordt in de volksmond ook wel afleggen genoemd. Dit woord heeft vaak een negatieve bijklank, vandaar dat we liever spreken over de laatste verzorging voor overledenen.

 

Wanneer vindt de laatste verzorging plaats?

Het afleggen mag pas plaatsvinden nadat de arts het overlijden heeft vastgesteld. Wanneer iemand orgaandonor is dan zal als eerste het verwijderen van de organen of weefsel plaatsvinden. Daarna mag het lichaam verzorgd worden. Er is geen standaard protocol voor het verzorgen van een overledene. Bij de verzorging gaan we uit van de uitvaartwensen van de overledene en de nabestaanden. 

 

Wie regelt de verzorging van de overledene?

De laatste verzorging mag door iedereen gedaan worden. Wij zullen u uitnodigen de laatste verzorging zelf te doen, eventueel met hulp van ons. Natuurlijk is het ook mogelijk om bij de verzorging aanwezig te zijn, zonder daadwerkelijk zelf te helpen. Als u wenst kunt u ook de laatste verzorging geheel aan ons toevertrouwen en er eventueel bij aanwezig zijn. Ook wanneer iemand in een zorginstelling overlijdt, kun u aangeven bij de laatste verzorging zelf te willen doen of bij laatste verzorging betrokken te willen worden.

 

Wat gebeurt er bij de laatste verzorging?

Het lichaam wordt uitgekleed en gewassen. Haren, baardgroei, nagels, ogen en mond worden verzorgd. Daarna wordt de overledene gekleed, vaak is vooraf al kleding hiervoor uitgekozen. Soms wordt make-up aangebracht, passend bij zoals je persoon zichzelf altijd verzorgde.

 

Waarom zou ik helpen bij de laatste verzorging?

Vaak is de eerste reactie op onze uitnodiging aan naasten om te helpen bij de laatste verzorging dat ze het liever niet willen. Meestal is onbekendheid met wat er gaat gebeuren hiervan de reden. Soms wil men het niet omdat men het te intiem vindt en de overledene of de naaste zelf dit niet gewild zou hebben. Uiteraard respecteren wij elke keus! 

Toch is het voor de meeste nabestaanden een intense en fijne ervaring om te helpen of aanwezig te zijn bij de laatste verzorging. Door de laatste verzorging zelf te geven kun je iemand nog een keer helemaal aanraken en mooi maken. Maar ook alleen al het erbij aanwezig zijn kan troost bieden. Lees stap-voor-stap wat er allemaal komt kijken bij het overlijden van een dierbaar persoon. 

In de volgende stap leest u meer over de mogelijkheden met betrekking tot opbaren
 

Contact met Koolhof Uitvaartverzorging

Wilt u meer weten over onze diensten of vrijblijvend contact?

Vul gerust het onderstaande formulier in!