Ervaringen

Wat is nu eigenlijk echt belangrijk in het leven?

Wat is nu eigenlijk echt belangrijk in het leven?

Drie broers zijn het die hen met elkaar verbindt, de drie schoonzussen. Ze wonen over het land verspreid, waardoor ze elkaar niet vaak zien. Ieder heeft z’n eigen drukke bestaan. Regelmatig wordt via face-time met elkaar bijgepraat en in de familie-app worden grappen en grollen gedeeld. 

Een of twee keer per jaar ontmoeten ze elkaar en kletsen ze bij onder het genot van lekker eten en drinken. Ontmoetingen waarbij felle discussies tussen de broers niet uit de weg worden gegaan. De broers hebben dat in de opvoeding nadrukkelijk van hun vader meegekregen. De een iets meer dan de ander, maar het is voor de vrouwen altijd weer vermakelijk om te zien en horen. Hun vader zou trots op zijn jongens zijn geweest!

De schoonzussen weten inmiddels dat ze er verstandig aan doen zich er zo min mogelijk in te mengen. Tijdens het laatste samenzijn gaat het er weer quasi fel aan toe. Dat doet de schoonzussen besluiten maar eens met z’n drieën af te spreken om ‘in alle rust’ met elkaar te kunnen bijkletsen. Ze plannen daarvoor een heel weekend in hun agenda’s, ze kijken er naar uit! In hun gezamenlijke app-groep worden ‘thema’s’ met elkaar gedeeld die in het weekend aan de orde moeten komen. De voorpret is begonnen!

Maar dan…, totaal onverwacht komt kort voor het geplande uitje een van de broers te overlijden. Slechts 61 jaar oud… De voorpret maakt plaats voor verbijstering en verdriet. De uitvaart vindt plaats in de week voor het geplande weekend. Het uitje wordt geannuleerd en ze spreken af een nieuwe datum te plannen als iedereen daar weer aan toe is. 

Enige weken later wordt een nieuwe datum geprikt, op korte termijn is dat niet eenvoudig. Elk van hen zit nog in het arbeidsproces en leidt een druk leven. Maar wat in het vat zit verzuurt niet! Er wordt alvast een huisje gereserveerd en over ruim tweeëneenhalve maand is het zover! In hun groeps-app worden opnieuw ideeën uitgewisseld voor de invulling van het weekend. Alhoewel het uitje een heel andere sfeer zal krijgen begint de voorpret weer een beetje te komen.

Maar dan…, vanuit het niets komt het bericht dat ook een van de schoonzussen ernstig ziek is. Twee weken na deze verpletterende boodschap overlijdt ze. Slechts 64 jaar oud… Haar ziekteproces gaat razendsnel, persoonlijk afscheid nemen is zelfs niet meer mogelijk. De familie is in shock, het onvoorstelbare is gebeurd…

In hun groeps-app blijft het stil… Toch zijn de twee schoonzussen vastbesloten het geplande weekend door te laten gaan. Alhoewel zij zich realiseren dat het een heel andere lading zal krijgen. Een half jaar geleden was het ondenkbaar dat het leven in korte tijd zo’n andere wending zou krijgen. Het weekend zal te kort zijn om alle gevoelens, gedachten en herinneringen met elkaar te delen. 

Ze hadden zich verheugd op het weekend met z’n drieën, maar daarvoor is het nu te laat… Een confronterend besef en dat zal vast ook een belangrijk gespreksonderwerp worden. Wat is nu eigenlijk echt belangrijk in het leven…?